S-a zguduit din nou pământul în Turcia. Ce magnitudine a avut cutremurul
Un nou cutremur a avut loc, vineri, la ora 21:43 (ora României), în Turcia. Seismul s-a produs la adâncimea de doar cinci kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 51 km S-V de Malatya și 11 km N-V de Doğanşehir. Magnitudinea acestuia a fost de 3,9 grade pe scara Richter.
Alt cutremur în Turcia, vineri seara
Un seism a fost înregistrat în Turcia, vineri, la ora 21:43 (ora locală a României) și a avut magnitudinea ml 3.9. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5 km, în apropiere de Malatya și Doğanşehir. Anterior, în noaptea de joi spre vineri, această țară a fost zguduită de un cutremur de 5,1, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
„Cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”
În urmă cu mai bine de o lună, Turcia şi Siria au fost lovite de un seism foarte puternic (7,8 grade pe scara Richter), care s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a cauzat distrugeri de ordinul zecilor de miliarde de dolari.
Cutremurul din 6 februarie, produs la ora 04:17, a fost „cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”, susține Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Bilanțul victimelor și al pagubelor este înfiorător
Primul seism cu magnitudinea 7,8 a fost urmat, câteva ore mai târziu, de un altul la fel de puternic (7,6), provocând peste 51.000 de morți și 100.000 de răniți. În total, 214.000 de clădiri au fost distruse, unele cu 12 etaje, în 11 provincii din Turcia.
Oraşele din provinciile Kahramanmaraş şi Hatay au fost cele mai devastate, autorităţile fiind nevoite să îngroape în grabă, după ceremonii rapide, mii de morţi în cimitire improvizate pe câmpuri şi în pădure.
Peste 13.000 de replici într-o lună
Autorităţile locale estimează că 14 milioane de persoane au fost afectate de seisme. 3,3 milioane au fost nevoite să părăsească zonele sinistrate, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în timp ce aproape două milioane locuiesc acum în corturi sau în case-container.
La fel de șocant este faptul că, în decurs de o lună, s-au înregistrat peste 13.000 de replici, ceea ce menţine starea de panică în Turcia, ţară situată într-o zonă seismică printre cele mai active din lume.
Cel mai mare dezastru din istoria modernă a Turciei a lovit o regiune celebră pentru industria sa textilă și producția agricolă. Potrivit Camerei de Industrie de la Istanbul, zona este responsabilă pentru 11% din producția industrială turcă și 16% din locurile de muncă ale țării.
Însă cutremurele și replicile lor au provocat un exod din 11 provincii din sud-est, cu o populație totală de 14 milioane de locuitori înainte de tragedie. Unii spun că ar putea să nu se întoarcă niciodată, în ciuda asigurărilor date de Ankara că intenționează să reconstruiască rapid mii de clădiri prăbușite sau avariate.